Jak gotować ratatouille w jednym garnku?
Przepis na Ratatouille został stworzony przez francuskiego szefa kuchni Remy Costę na Court of Bourbon w 1769 roku. Remy wiedział, że połączenie składników to świetny sposób na przygotowanie smacznego dania, ale to było to. Nie wiedział nic o przygotowywaniu warzyw ani tworzeniu dobrego sosu bazowego. Jego dotychczasowe doświadczenie ograniczało się do serwowania potraw, których głównym składnikiem było mięso. Jego pomocnicy kucharzy próbowali wszystkiego, co mogli, aby mu pomóc, ale to było bezowocne. Remy, zawsze perfekcjonista, chciał stworzyć danie, które mogłoby konkurować z najlepszymi restauracjami na świecie.
Stworzył swoje arcydzieło, łącząc różne mięsa, warzywa, sery i zioła w blenderze, dodając wino i ocet winny, a na koniec dodając trochę cukru. To wciąż nie był tradycyjny przepis, ale było blisko. Po wypróbowaniu wielu rzeczy w końcu zdał sobie sprawę, że dodając wino i ocet winny powstanie gęsta konsystencja, więc dodał to i danie było gotowe do ugotowania. Jedynym problemem, który pozostał, była dokładna ilość soli, której powinien użyć, ponieważ zapewniłoby to dokładne rozprowadzenie wszystkich smaków. Wreszcie rozwiązał ten problem, inwestując w wysokiej jakości szybkowar elektryczny i wykorzystując tę technikę do przygotowania słynnego Ratatouille dla swoich klientów.
Reklama